Noodweercentrale
waarschuwt via een meervoudig waarschuwingssysteem voor de noodweertypes storm, zware regen, zware sneeuwbuien, ijzel en onweer (met zware regen, hagel en stormwind). Bovendien bevat
Noodweercentrale
informatie over gladheid, strenge vorst en hitte.
Voor welke gebieden worden er waarschuwingen gepubliceerd?
Noodweercentrale
waarschuwt op postcodeniveau.
Hoe worden de waarschuwingen getoond?
De overzichtskaart toont een gecombineerde presentatie van de waarschuwingen voor noodweer. Als er voor een postcode meerdere waarschuwingen uitgegeven zijn (bv. storm en zware regen), wordt altijd de waarschuwing met het hoogste gevarenniveau getoond. Voor de presentatie van individuele noodweertypes, klik op het betreffende noodweersymbool in de bovenste navigatielijst (zware regen, zware sneeuw, onweer, ijzel, storm).
Welke niveaus van waarschuwing heeft
Noodweercentrale
?
Noodweercentrale
maakt gebruik van een waarschuwingssysteem in meerdere fasen: GEEL is de vooralarmfase. Deze geeft aan dat de meteorologen een bepaald type noodweer voor mogelijk houden, maar dat duur, intensiteit en/of verloop van het noodweer nog onzeker zijn. De waarschuwingsfasen ORANJE, ROOD en PAARS zijn acute waarschuwingsfasen. Deze worden gegeven op het moment dat de meteorologen er zeker van zijn, dat een bepaald noodweer in aantocht is.
De waarschuwingsfasen zijn gericht op de intensiteit van het noodweer. Zij verschillen van regio tot regio afhankelijk van de verschillende en klimatologische omstandigheden. Details over de waarschuwingsfasen staan telkens onder de waarschuwingen.
Wanneer worden de waarschuwingen uitgegeven?
Acute waarschuwingen van de waarschuwingsfasen ORANJE, ROOD en PAARS worden pas gegeven op het moment dat de komt van een onweer zeker is, over het algemeen is dit 6 tot 12 uur van tevoren bekend. Afhankelijk van het type noodweer of de weersomstandigheden kunnen de waarschuwing vooraf en de acute waarschuwingen ook op kortere termijn gegeven worden. Waarschuwingen vooraf (fase GEEL) worden tot 48 uren op voorhand gegeven, aangezien het optreden van een gebeurtenis onder omstandigheden nog niet zeker is of er nog grote wijzigingen kunnen optreden in zowel het tijdsverloop als in de intensiteit en in de baan van het onweer. Het team van meteorologen van
Noodweercentrale
streeft ernaar om zo vroeg en zo betrouwbaar mogelijk te waarschuwen voor dreigend noodweer.
Wat zijn weertips?
Gladheid, extreme vorst en hitte zijn geen noodweer in de exacte betekenis van het woord, maar desalniettemin kunnen zij aanzienlijke hinder veroorzaken of een belangrijke rol voor de gezondheid spelen. Daarom waarschuwt
Noodweercentrale
ook voor dit type gebeurtenis. De betreffende regio's worden op de overzichtskaart donkergroen weergegeven.
Waarschuwt
Noodweercentrale
constant?
Ja.
Noodweercentrale
is elke dag van het jaar 24 uur per dag bezet door het team meteorologen.
Hoe houdt
Noodweercentrale
de gesteldheid van het (on)weer in de gaten ?
De meteorologen van
Noodweercentrale
hebben een jarenlange ervaring in het vroeg herkennen van noodweer. De waarschuwingen zijn gebaseerd op de beste weermodellen ter wereld (ECMWF, GFS, UKMO, GEM enz.) en op gegevens van weerstations, radars, bliksem en satellieten.
Is
Noodweercentrale
geautomatiseerd?
Neen. Voor elke gebeurtenis wordt de (nood)weersituatie individueel door de meteorologen beoordeeld. Op basis van deze beoordeling volgt er dan eventueel een waarschuwing voor onweer. Achter de waarschuwingen zitten dus mensen van vlees en bloed. Bij onweer hebben de meteorologen een extra tool ter beschikking: als de neerslagradar een bepaalde intensiteit van een onweerscel weergeeft, worden de geografische coördinaten en postcodes in de baan van deze onweerscel (cel met hagel of zware regen) door het systeem berekend en wordt er een waarschuwing voorgesteld voor deze plaatsen. De meteorologen beslissen of, en op welk waarschuwingsniveau de voorgestelde waarschuwingen worden gegeven.